Pravilna ishrana tokom leta—kako jesti zdravo kada nemaš apetit?

19. 7. 2024.

Nije novost da smo u letnjim mesecima skloni gubitku apetita, preskakanju obroka, te neretko i pribegavanju brzim rešenjima u želji da se osvežimo, sve i ako nam je pravilna ishrana pod nekim drugim okolnostima prioritet.

Pravilna ishrana tokom leta—kako jesti zdravo kada nemaš apetit?

Iako nije zločin ponekad zameniti obrok kuglom ili dve sladoleda, treba se podsetiti da je zdrava ishrana i tokom leta ne samo moguća već nam upravo hrana koju biramo može biti najveći pomoćnik u borbi sa sve intenzivnijim vrućinama.

Praktikuj redovnost umesto preskakanja obroka

Preskakanje obroka je trend koji inače preti da postane norma naših sve bržih života, u kojem je kvalitet ishrane ili poslednji na listi prioriteta ili se na njoj uopšte ne nalazi. Kada još moramo da se nosimo sa nemilosrdnim, tropskim temperaturama, onda nam tek nije stalo kada i šta ćemo jesti, a još manje da stanemo ispred šporeta i spremimo nešto sami.

Premda je istina da nam leti organizam zahteva znatno manji energetski unos, to ne treba da podstiče preskakanje obroka, koje nikako nije poželjno.

Ključ je prilagoditi ishranu letnjoj sezoni, spremati laganija jela i unositi veliki izvor svežeg voća i povrća, kroz smutije, potaže i obrok salate, između ostalog. Bogat i raznovrstan izbor voća i povrća koje nam je baš leti u sezoni i lako dostupno je prava šteta ne iskoristiti.

Obrok salate su posebno pogodne jer sadrže dovoljno proteina kojima ćemo se zasititi i naoružati potrebnom energijom a ujedno su bogate i raznovrsnim, svežim povrćem, koje nam pruža potrebna vlakna, antioksidanse i vitamine. Ne škodi ni to što su salate jedne od najjednostavnijih obroka za meal prep—odnosno spremanje jela za nekoliko dana unapred—kao i za nošenje van kuće.

Koristi sezonsko voće i povrće kao dodatnu hidrataciju

Ne samo da će nas redovni unos potrebnih nutrijenata držati zdravim, snažnim i raspoloženim tokom dugih letnjih dana, već će nam određene namirnice pomoći u borbi sa velikim vrućinama. Voće koje nam priroda upravo leti daruje, kao što su kajsije, breskve, lubenica ili dinje u naš organizam vraćaju tečnost koju mi gubimo znojenjem jer u sebi sadrže visoke nivoe elektrolita. Isto važi i za mnoga povrća, paradajz, krastavac, svež spanać, tikvice ili šargarepu, na primer. 

Obroci koji su raznovrsni i obiluju sezonskim namirnicama nam na taj način pružaju dodatnu hidrataciju, koja je našem telu tokom leta izuzetno potrebna. Njihovim unosom dobijamo biljna vlakna i minerale, rashlađujemo organizam prirodnim putem i značajno smanjujemo rizik od dehidratacije.

Tako da sledeći put kada poželiš da se okrepiš limenkom hladnog pića, probaj da je zameniš omiljenom letnjom voćkom ili komadom svežeg povrća, kao što je krastavac ili šargarepa, makar radi eksperimenta.

Drži se osnovnih karakteristika letnje ishrane

Ukoliko ti nikako nije do jela tokom jakih temperatura, uvođenjem laganih obroka koji zahtevaju minimalno vreme pripreme u svoju dnevnu rutinu možeš da probaš da ga probudiš i motivišeš sebe da nastaviš da se hraniš zdravo.

Raznovrstan i raznobojan jelovnik će ti pružiti osećaj sitosti tokom celog dana i pomoći ti da eliminišeš žudnju za gotovim i nezdravim opcijama (kojima smo instinktivno skloniji u nedostatku redovnih obroka).

Pravilna ishrana tokom leta može postati mnogo manji izazov imajući u vidu njene osnovne principe i praktikujući određene, jednostavne korake, kao što su:

  1. Odabir jela koja zahtevaju minimalno vreme pripreme

  2. Konzumiranje što raznovrsnijih namirnica koje nam pomažu u detoksikaciji  

  3. Plan nedeljnog jelovnika i priprema obroka unapred 

  4. Uživanje u dostupnosti šarenolikog i ukusnog voća i povrća koje je trenutno u sezoni 

Uz samo prstohvat radoznalosti, širokoumnosti i volje, ovi principi i koraci mogu da postanu i tvoja rutina, a pravilna ishrana—čak i tokom tropskih vrućina—ne toliko neprebrodivi izazov koliko svesno odabran način života.

Coolivery kompleti

Veliki broj opcija

Uživajte u ogromnom broju kombinacija jela koje naš tim smišlja za vas. Proverite i sami.

Birajte drugačiji doručak, ručak , večeru....

Prijavite se na naš newsletter

Novosti o Coolivery popustima, ekskluzivnim savetima i korisnim informacijama iz sveta kuvanja.

Načini plaćanja

  • Raiffeisen Bank
  • Visa Secure
  • ID Check
  • Visa
  • Maestro
  • MasterCard
  • Dina card

Društvene mreže

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
  • Youtube
  • Linkedin

Mapa Sajta

Support

Pišite ukoliko imate pitanja!

Copyright © Coolivery logo white yellow