Šta je to meal prep i da li je isto što i dobri, stari plan ishrane?

25. 4. 2024.

Ako ste neko ko koristi ili je koristio plan ishrane, onda je velika verovatnoća da ste čuli i za termin meal prep. Međutim, ako je on ipak uspeo da vam izmakne, ili vam je i dalje nejasno šta ovaj koncept podrazumeva i kako ga ljudi praktikuju, u daljem tekstu saznajte sve o trendu koji je u prethodnih nekoliko godina osvojio svet kulinarstva.

Šta je to meal prep i da li je isto što i dobri, stari plan ishrane?

Šta je meal prep?

Najjednostavnije rečeno, meal prep podrazumeva pripremu glavnih sastojaka i spremanje jela za nekoliko dana ili čak celu nedelju unapred.

Obezbeđivanje ključnih namirnica na osnovu plana višednevne ili celonedeljne ishrane izuzetno smanjuje vreme i novac koji se inače utroši na njihovu nabavku kada se iz dana u dan, ili čak trenutka u trenutak, odlučuje o tome šta ćemo jesti. Meal prep služi da osmislimo unapred šta ćemo spremati i da za ta jela već imamo nabavljeno sve što nam treba. Spremanje celih jela unapred dodatno umanjuje stres i napor koje bismo inače ulagali na planianje jela, nabavku i spremanje jer možemo podeliti te obroke u individualne porcije, čuvati ih u posudama koje su za to namenjene, i skladištiti ih u frižideru ili zamrzivaču.

Na taj način takođe eliminišemo nezdrave navike jer, kada smo već isplanirali i napravili sve obroke za nekoliko ili sedam dana unapred, imamo manju sklonost ka tome da poručujemo gotova jela ili pojedemo neku grickalicu.

Da li plan ishrane i meal prep mogu ići ruku pod ruku?

Plan ishrane i meal prep su slični po mnogo tome, a najviše što oba kreću od osmišljavanja obroka unapred. Međutim, ova dva termina nisu zamenljiva jer su im ciljevi i koncept sasvim različiti.

Plan ishrane podrazumeva stručnjaka nutricionistu koji za vas osmišlja plan zdrave ishrane. U saradnji sa njim(om), prate se rezultati i prilagođava plan po potrebi. On takođe uvek ima konkretan cilj a to je uglavnom smanjenje kilaže ili simptoma određenih fizičkih bolesti putem ishrane.

Sa druge strane, meal prep je totalno individualna i samostalna strategija koja se pre posmatra kao hobi, ili zdrava rutina, nego striktni režim ishrane. On je sa razlogom najpopularniji kod mlađih generacija i primamljiv upravo urbanim, zauzetim ljudima koji brinu o svom zdravlju i ishrani a nemaju vremena da iz dana u dan idu u nabavku i kuvaju različita jela.

Praktični saveti za meal prep početnike

Ukoliko ste zainteresovani da krenete u meal prep, spremili smo vam nekoliko praktičnih saveta za početnike u ovoj metodi modernog i održivog spremanja jela kod kuće unapred:

  • Isplanirajte obroke za nekoliko narednih dana umesto za celu nedelju kako biste lakše ostvarili prvi korak i držali se svog plana 

  • U suprotnom, možete početi i od planiranja jednog obroka (recimo, ručka) unapred umesto sva tri kako biste izbegli osećaj preplavljenosti 

  • Odredite konkretan dan u nedelji kada ćete raditi meal prep (što uključuje osmišljavanje jela koje ćete jesti ali i njihovu pripremu ili pripremu sastojaka) kako biste stekli rutinu

  • Pripremite odgovarajuće posude za skladištanje porcija ili namirnica u frižideru

  • Organizujte frižider kako biste u njemu napravili prostor za meal prep 

Meal prep nije utvrđena lista pravila i principa kojih svaki pojedinac treba da se drži. Kada jednom ili dva puta sprovedete sopstveni meal prep, već ćete imati jasniju sliku na koji način ga možete prilagoditi svojim potrebama i od njega načiniti sopstvenu rutinu.

Koja jela su najpogodnija za meal prep?

Za meal prep je najbitnija inspiracija, do koje je teško doći u današnjem svetu preplavljenosti sadržajem i informacijama. Takođe iziskuje određeno vreme provedeno na istraživanje jela koja su pogodna za porcionisanje i skladištanje, kao i dodatni trud da se sačuva raznovrsnost ishrane iako se obroci spremaju unapred i jedan obrok se jede više dana.

Iz tog razloga, Coolivery je najzgodnija prva stanica ka meal prep-u jer vam sve te ideje i unapred spremljene sastojke za konkretna jela nudimo na dohvat ruke! Samo jednim pogledom na naše meal kits možete osmisliti svoj meal prep za narednih nekoliko ili čak celih sedam dana.

Što je dodatno olakšavajuće jeste što spajanjem meal prep-a i Coolivery-a apsolutno eliminišete vreme utrošeno u nabavku sastojaka za jela koja planirate da spremite unapred—što je u tradicionalnom meal prep-u svakako obaveza. 

Direktno sa Coolivery sajta, možete odrediti jela koja planirate da jedete u narednih nekoliko dana, dobiti sve već izmerene sastojke za njih taj isti dan, i na vama onda ostaje samo da uživate.

Kako su za meal prep najpogodnija jela koja se brzo spremaju a lako se i podgrevaju, za ručak vam preporučujemo pikantni rižoto sa povrćem, njoke sa spanaćem, ili posni grašak.

Salate i obrok salate, za koje takođe možete odložiti svoje Coolivery komplete u frižideru i spremati ih za manje od 5 minuta, su odlične za lagan obrok ili večeru.

Doručak ili užina poput granole sa grčkim jogurtom i voćne salate sa zapečenim bademom se isto mogu naći na vašoj meal prep listi, budući da i za njih možete odvojiti sastojke i spremiti jelo kada ste ga isplanirali bez ikakvog potrebnog vremena.

Tako ste u samo nekoliko klika došli do vašeg prvog meal prep-a! U prednosti ove metode planiranja i spremanja obroka kod kuće unapred ćete se uveriti već u prvoj ili drugoj nedelji nakon što ste krenuli. Primetićete koliko više prostora i vremena imate u svom danu upravo jer se ne opterećujete time šta ćete jesti i ne trošite vreme na konstantnu nabavku namirnica koje na kraju i ne upotrebite. Samim tim, živećete svesnije i održivije, eliminišući otpad koji inače niste ni svesni da pravite.

Za kraj, i ono najbitnije, velikih promena će biti i na nivou vašeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Osećaćete se energičnijim i bićete mnogo bolje raspoloženi jer neće biti preskakanja obroka, ishitrenih odluka o tome šta jedete, kao i jednolične ishrane na koju ste navikli. Želimo vam puno sreće i pre svega zabave u otkrivanju jednog sasvim novog i modernog načina zdrave ishrane!

Coolivery kompleti

Veliki broj opcija

Uživajte u ogromnom broju kombinacija jela koje naš tim smišlja za vas. Proverite i sami.

Birajte drugačiji doručak, ručak , večeru....

Prijavite se na naš newsletter

Novosti o Coolivery popustima, ekskluzivnim savetima i korisnim informacijama iz sveta kuvanja.

Načini plaćanja

  • Raiffeisen Bank
  • Visa Secure
  • ID Check
  • Visa
  • Maestro
  • MasterCard
  • Dina card

Društvene mreže

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
  • Youtube
  • Linkedin

Mapa Sajta

Support

Pišite ukoliko imate pitanja!

Copyright © Coolivery logo white yellow