Kvalitet života i ishrane—koliko su povezani?

30. 5. 2024.

Da li ste se ikada zapitali kako kvalitet vašeg života utiče na način na koji se hranite i obrnuto? Postoji li veza između ova dva aspekta i kako jedno utiče na drugo? U današnjem postu ćemo razmotriti upravo ovu temu.

Kvalitet života i ishrane—koliko su povezani?

Šta je kvalitet života?

Pre svega, hajde da definišemo termin kvalitet života, koji zaista obuhvata širok spektar. Najjednostavnijim rečima, kvalitet života se sastoji od sveukupnih faktora koji čine naš svakodnevni život boljim. To uključuje kako prirodne i neophodne resurse, kao što je čista voda, vazduh, i zdrava životna sredina, tako i kvalitet rada, komunikacije sa drugim ljudima i, naravno, ishrane. Mi ćemo se fokusirati na poslednji faktor i kako on utiče na naš život.

Ishrana u širem kontekstu

Hrana nije samo gorivo za naše telo, već deo šireg društvenog konteksta. Ne samo šta jedemo, već i način na koji se hranimo reflektuje kako živimo. Svakodnevna užurbanost, otuđenje i manjak vremena nas sve više i više udaljavaju od zdravih obroka. Sve češće se postavlja pitanje, i to sa vrlo dobrim razlogom—koliko nas redovno uživa u doručku, ručku i večeri bez žurbe?

Tradicionalni porodični obrok, odnosno njegovo nestajanje, je pravi primer gorepomenute tendencije. Nekada je porodični ručak bio rutina, makar nedeljni. Danas, mnogi od nas jedu na brzinu ili sami. Ova promena utiče na našu povezanost sa hranom i porodicom. Vraćanje tradiciji zajedničkih obroka može stoga biti ključ za poboljšanje kvaliteta života.

Hrana kao luksuz ili puko gorivo

Savremeni pristup prema hrani je takođe interesantno uzeti u obzir. Ukazuju se dva kompletno različita pristupa ishrani. Jedan odlikuje luksuz, drugi tretira hranu kao puko sredstvo za preživljavanje. U prvoj grupi imamo ljude koji previše paze na ishranu upravo jer imaju tu slobodu da biraju, dok u drugoj grupi neretko bude da se jedva ima dovoljno. Suvišno je reći da ovi ekstremi nisu dobri za fizičko i mentalno zdravlje, kako pojedinaca tako i društva koji čine ti pojedinci. Ukazuje se time potreba za balansom između dva pristupa koji bi ujedno zadovoljio naše potrebe i omogućio nam da uživamo u hrani.

Vraćanje korenima kroz kuvanje

Jedan od načina da poboljšamo kvalitet ishrane i samim tim kvalitet života je kroz kuvanje, koje uz Coolivery komplete sastojaka za pripremu jelu, nikada nije bilo pristupačnije i praktičnije.

Na prvi pogled, kuvanje se može uzeti kao samo još jedan u nizu kućnih poslova koji se obavlja radi jednog konkretnog cilja. Međutim, priprema hrane kod kuće obuhvata i znači mnogo više nego čisto spremanje kreveta ili izbacivanja đubreta, recimo.

Kuvanje je umetnost koja uključuje stvaranje, ugađanje sebi i drugima, druženje i opuštanje. Kada kuvamo, ne samo da pripremamo hranu, već i stvaramo uspomene i jačamo veze sa našim bližnjima.

Za kraj, osvešćivanje toga šta jedemo i raznovrsnost naših dnevnih obroka oba dolaze sa redovnim kuvanjem. Oba isto obogaćuju celokupan kvalitet ishrane nas samih i naše porodice, koji kao što smo ustanovili, direktno utiče i na kvalitet života.

Sledeći put kada budete planirali obrok, razmislite o tome kako možete učiniti da on bude zdraviji i ispunjeniji? Jer na kraju, kako nam je i sam Niče rekao, um zaista počinje u kuhinji.

Coolivery kompleti

Veliki broj opcija

Uživajte u ogromnom broju kombinacija jela koje naš tim smišlja za vas. Proverite i sami.

Birajte drugačiji doručak, ručak , večeru....

Prijavite se na naš newsletter

Novosti o Coolivery popustima, ekskluzivnim savetima i korisnim informacijama iz sveta kuvanja.

Načini plaćanja

  • Raiffeisen Bank
  • Visa Secure
  • ID Check
  • Visa
  • Maestro
  • MasterCard
  • Dina card

Društvene mreže

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
  • Youtube
  • Linkedin

Mapa Sajta

Support

Pišite ukoliko imate pitanja!

Copyright © Coolivery logo white yellow