Počeo Uskršnji post 2024! Evo saveta za zdravu ishranu

18. 3. 2024.

Uskršnji post, koji se takodje naziva i Veliki ili Časni post, jedan je od najznačajnijih tradicija u pravoslavnom hrišćanstvu ali i najizazovnijih perioda pravim vernicima. Ispod pročitajte sve što vas zanima o postu, njegovo traje, pravila, kao i tri korisna saveta za održavanje zdrave ishrane i konzervaciju energije tela i duha tokom narednih nedelja Uskršnjeg posta.

Počeo Uskršnji post 2024! Evo saveta za zdravu ishranu

Koliko traje Uskršnji post?

Ove godine, Uskršnji post je počeo 18. marta i trajaće sve do 4. maja. Budući da pokriva sedam nedelja, odnosno 48 dana, Časni post je najduži od nekoliko velikih postova koji pravoslavci praktikuju u toku godine. Praznikom Vaskrsenja, koji 2024. godine pada na 5. maj, post se zvanično završava.

Koja su pravila Velikog posta?

Ne samo da je najduži, Uskršnji post je i najrigorozniji u celoj godini. On služi da se hriščani duhovono i telesno pripreme za Vaskrs. Srpska Pravoslavna Crkva nalaže sledeća pravila posta:

  • Hrana koja sadrži životinjske masnoće je zabranjena (uključujući jaja, mleko, sir i meso)

  • Subotom i nedeljom se mogu koristiti vino i ulje dok je svim drugim danima post isključivo na vodi

  • Praznik Cveti, koji 2024. godine pada na 28. april i slavi Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim, dozvoljavala unos ribe 

  • Sredom i petkom, kao i tokom cele poslednje nedelje pred Uskrs, se treba postiti pogotovo strogo

Tri praktična saveta za zdravu ishranu tokom posta

Ukoliko ste odlučili da se uzdržavate od mrsne hrane deo posta ili tokom celokupnog njegovog trajanja, vrlo je bitno da vas novi režim ishrane ne poremeti kako fizički tako i psihički. Zbog toga smo za vas pripremili tri korisna saveta za očuvanje zdravog tela i duha kroz pažljiv unos jela i osveščenijem pristupu hrani koju konzumiramo.

Unapred isplanirajte nedeljni jelovnik

Ukoliko ste odlučni da istrajete svih sedam nedelja posta, ključ te istrajnosti biće organizacija. Unapred spremanje jela, ili meal prep, postao je pravi fenomen kod ljubitelja zdrave ishrane sa razlogom. Pogotovo kada znate da se vaša ishrana mora prilagoditi odredjenim pravilima, planiranje jela koja ćete spremati, glavnih sastojaka za ta jela, pa čak i spremanje celih recepata za narednu nedelju su pravi spas. Na taj način, smanjujete stres i vreme utrošeno na razmišljanje o tome šta ćete jesti iz dana u dan ili čak iz jednog obroka u drugi. Pogotovo tokom posta, nivo tog stresa se može dodatno povećati.

Jedan od velikih razloga zašto je meal prep toliko efikasan jeste što smanjuje nepotrebni ili višenedeljni odlazak u nabavku a Coolivery kompleti sastojaka za pripremu jela ih apsolutno eliminišu!

Ako niste sigurni od kog kompleta da krenete, grašak sa povrćem koji možete spremiti na vodi ili ulju, u zavisnosti od toga kako postite, je odličan izbor da se upoznate sa Coolivery konceptom nabavke sastojaka i spremanja jela. Uz nedeljnu organizaciju ishrane i komplete sastojaka koji dolaze na vašu kućnu adresu, istrajnost u postu postaje još izvodljivija.

Osvestite svoj pristup ishrani

Naravno, post se svodi kako na telesnu tako i na duhovnu i umnu samokontrolu. Kada se odlučite za suzdržavanje, to se odnosi na celokupan način života tokom tok perioda. Umerenost u pristupu prema ljudima, načinu razmišljanja i svesnije obavljanje dnevnih obaveza su jako bitni — što se velikim delom odnosi i na vaš pristup spremanju obroka i unosu hrane.

Često se iscrpljenost stvorena kakofonijom dnevnih obaveza reflektuje u nepromišljenom unosu i izboru obroka. Kada skačeći sa jednog sastanka na drugi i sedeći za računarima po cele dane sagorimo svu energiju, najmanje nam je bitno odakle je došao i kako je spremljen naš ručak. Bitno nam je samo da nešto pojedemo kako bi se što pre vratili u “mašinu” i na sledeći task.

Post od vas iziskuje da promislite ne samo o tome koliko jedete, već i koju hranu unosite i kako je ona spremljena — a to nikada ne možete znati osim ukoliko je niste sami spremili. Neka vam ovaj Uskršnji post krene odlukom odricanja od poručivanja hrane i pribegavanja brzim rešenjima a umesto toga organizujte porodično spremanje tradicionalnih, domaćih jela. Pogotovo ako imate mališane ili ukućane koji nisu vični u kuhinji, ovaj vid učenja može biti izuzetno zabavan a produktivan. Posni pasulj, najnovije jelo u Coolivery ponudi, samo čeka na vas!

Slobodno eksperimentišite i tokom posta

Iako Uskršnji post podrazumeva odricanje, to ne znači da treba da upadnete u monotonu i često nezdravu rutinu. Upravo tokom Velikog posta, ljudi podlegnu zamci konzumiranja istih namirnica ili spremanja istih obroka iz dana u dan, pa onda i nedelje u nedelju. Ovo može vrlo negativno da utiče na to kako se osećaju u svom telu a naravno i duhu. Ako nema raznovrsnosti u vašim jelima, nema ni održavanja zdrave ishrane.

Ukoliko ste recimo dva, tri dana doručkovali tost sa margarinom i džemom, neka četvrti dan to bude voćna salata — izuzetno hranljiva zahvaljujući puteru od kikirikija koju prave naši partneri Nuts & Fruits. Ako su vam se smučila jednostavna rešenja u vidu zelene ili kupus salate, začinite doživljaj spremajući okrepljujuću bašta salatu!

Glavni cilj svakog posta jeste osvešćivanje praksi kojih se pridržavamo a da možda nismo ni svesni da nam ne koriste — bilo da se to odnosi na naše misli, kako obavljamo svoj posao, pristupamo ljudima ili naravno šta i koliko jedemo.

Umesto jednolične ishrane i energetskog pada koji mogu nastati tokom sedam nedelja intenzivnog odricanja hrane koju inače konzumirate, uz malo znatiželje, posvećenosti i osvešćivanja, neka vam Uskršnji post bude period preporoda!

Coolivery kompleti

Veliki broj opcija

Uživajte u ogromnom broju kombinacija jela koje naš tim smišlja za vas. Proverite i sami.

Birajte drugačiji doručak, ručak , večeru....

Prijavite se na naš newsletter

Novosti o Coolivery popustima, ekskluzivnim savetima i korisnim informacijama iz sveta kuvanja.

Načini plaćanja

  • Raiffeisen Bank
  • Visa Secure
  • ID Check
  • Visa
  • Maestro
  • MasterCard
  • Dina card

Društvene mreže

  • Instagram
  • Facebook
  • TikTok
  • Youtube
  • Linkedin

Mapa Sajta

Support

Pišite ukoliko imate pitanja!

Copyright © Coolivery logo white yellow